Friday, March 23, 2012

Cara Saya Menguruskan Cloth Dypers di Rumah

Sebelum sy tulis pape..meh tgk gmbr kt bwh ni dulu...
*
*
*
*
*
*
*

3/4 daripada Koleksi CD

Hmmm...ni gmbr yg sempat sy snap b4 pegi keje tadi. CD ni baru lepas dibasuh sebenarnya.

Perlu ke sy menerangkan semula apa itu CD? Saya yakin anda pasti tahu maksudnya kan. Ok la, pada yg masih kurang jelas ape benda yg namanya CD tu, boleh rujuk kt SINI ye. Kalo nk survey/beli/pilih CD kat SINI dan SINI.

Ok, back to the topic.
Bagaimana cara saya Menguruskan CD anak sy (Aina Faqihah)??

Begini caranya:

1) Shopping - survey/pilih & beli CD yg berkenan di hati & sesuai utk anak.
2) Basuh - sebaik terima CD, perlulah melakukan prewash terlebih dahulu sblm dipakaikan pada anak.
3) Simpan - selesai prewash yg terakhir & da kering, simpan CD ditempat yg sepatutnya.
4) Guna- bolehlah dipakaikan pada anak
5) Cuci & Jemur- buang najis & cuci guna mesin basuh & jemur.
6) Simpan - boleh pakai semula.

Pengalaman saya setelah menggunakan CD, sgt terasa penjimatannya. Sejak my dotter berumur 6 bulan sy start pakaikan CD. Alhamdulillah, sehingga kini (Aina-11 bulan) saya langsung tak pegi beli disposable dypers. Kalo jln2 kt shopping complex tu, tak pegi pun area dypers nk pilih. Bajet setiap bulan utk beli dypers terus dimansuhkan.

Ape yg penting sblm buat keputusan utk menggunakan CD, sy kena rajin utk mencuci CD yg kotor itu nnti. Alhamdulillah, walaupun Mr. Hubby tak tlg basuh pun, tp, sokongan dia dlm usaha berjimat cermat ini sgtlah bagus.

Rasanya, setakat ini dulu..nnti bosan lak korang nk baca karangan standard SPM ni kan.... hahahaha...

next n3 will be : Cloth Dypers di Taska



Maklumat terkini di FB: ChomeyCheeky@papa Biz.

No comments:

Post a Comment

-Maria Yusoff-