Friday, March 23, 2012

Cara Saya Menguruskan Cloth Dypers di Rumah

Sebelum sy tulis pape..meh tgk gmbr kt bwh ni dulu...
*
*
*
*
*
*
*

3/4 daripada Koleksi CD

Hmmm...ni gmbr yg sempat sy snap b4 pegi keje tadi. CD ni baru lepas dibasuh sebenarnya.

Perlu ke sy menerangkan semula apa itu CD? Saya yakin anda pasti tahu maksudnya kan. Ok la, pada yg masih kurang jelas ape benda yg namanya CD tu, boleh rujuk kt SINI ye. Kalo nk survey/beli/pilih CD kat SINI dan SINI.

Ok, back to the topic.
Bagaimana cara saya Menguruskan CD anak sy (Aina Faqihah)??

Begini caranya:

1) Shopping - survey/pilih & beli CD yg berkenan di hati & sesuai utk anak.
2) Basuh - sebaik terima CD, perlulah melakukan prewash terlebih dahulu sblm dipakaikan pada anak.
3) Simpan - selesai prewash yg terakhir & da kering, simpan CD ditempat yg sepatutnya.
4) Guna- bolehlah dipakaikan pada anak
5) Cuci & Jemur- buang najis & cuci guna mesin basuh & jemur.
6) Simpan - boleh pakai semula.

Pengalaman saya setelah menggunakan CD, sgt terasa penjimatannya. Sejak my dotter berumur 6 bulan sy start pakaikan CD. Alhamdulillah, sehingga kini (Aina-11 bulan) saya langsung tak pegi beli disposable dypers. Kalo jln2 kt shopping complex tu, tak pegi pun area dypers nk pilih. Bajet setiap bulan utk beli dypers terus dimansuhkan.

Ape yg penting sblm buat keputusan utk menggunakan CD, sy kena rajin utk mencuci CD yg kotor itu nnti. Alhamdulillah, walaupun Mr. Hubby tak tlg basuh pun, tp, sokongan dia dlm usaha berjimat cermat ini sgtlah bagus.

Rasanya, setakat ini dulu..nnti bosan lak korang nk baca karangan standard SPM ni kan.... hahahaha...

next n3 will be : Cloth Dypers di Taska



Maklumat terkini di FB: ChomeyCheeky@papa Biz.

Monday, March 19, 2012

Alasan untuk tidak menggunakan CD

1) "Ala..tapi nak kena basuh la ye"
2) "Nak basuh tu yg tak rajin... hehe..(smbl sengih2)
3) "Bape byk nak kena sediakan?"... (smbl kira2 kos pembelian CD)
4) "Mak tak kasi beli dah psl tak sanggup nak cuci CD yg kena najis"
5) "Suami tak nak tlg cuci CD"

dan pelbagai alasan yg lain....

Dear Mommy/Mama/Ibu/Emak/Ummi,

Assalamualaikum,

Kenapa perlu mengharapkan bantuan org lain dlm memberikan yg terbaik utk permata hati kita? Kenapa perlu org lain yg menguruskan CD yg digunakan oleh anak2 anda?
Saya pasti ramai2 ibu-ibu di luar sana mampu utk menjawabnya bukan....
Jangan jadikan alasan sebegitu kerana tidak mahu menggunakan CD mommy.


Kenapa perlu bertukar daripada Disposable Dypers (DD) kepada Cloth Dypers (CD)????

Mari kita lihat kadar pengiraan bagi penggunaan kedua2 lampin ini.

Purata kos pembelian lampin pakai buang
(Berdasarkan penggunaan maksima sebanyak 6 helai sehari bagi seorang bayi)
RM 0.50 x 6 helai x 30 hari = RM 90.00
RM 90.00 x 12 bulan = RM 108.00

RM 108.00 x 3 tahun = RM 3,240.00


Kos bagi pembelian 20 helai lampin kain moden (20 helai adalah jumlah yang disyorkan)
RM 30.00 x 20 helai = RM 600.00
Penjimatan yang diperolehiRM 3,240.00 - RM 600.00 = RM 2,640.00


hhmmm...nmpk tak betapa jimatnya sekiranya kita bijak memilih. Saya cuma memberikan pandangan yg jelas mengenai penjimatan yg dpt kita rasakan apabila memilih utk menggunakan CD kepada anak2 kita.

next n3, saya akan cerita mengenai pengalaman saya setelah memilih menggunakan CD.


Maklumat terkini di FB: ChomeyCheeky@papa Biz.